Wat is een spotting scope?

Een spotting scope is een monoculair met een vergroting die vele malen sterker kan zijn dan die van bijvoorbeeld een verrekijker. Zo kan de vergroting van een spotting scope wel vijf keer groter zijn dan die van een ‘gewone’ verrekijker. Monoculair wil zeggen dat u er, in tegenstelling tot een verrekijker, met één oog doorheen moet kijken. Een ander verschil met de verrekijker is dat de spotting scope een grotere lens heeft. Hierdoor is het beeld dat u te zien krijgt helderder. 

Wanneer gebruikt u een spotting scope?

Over het algemeen kunt u een spotting scope gebruiken als u een dier of voorwerp dat zich op grote afstand bevindt, van vele malen dichterbij wilt bekijken. Wat betekent dit concreet? Dit betekent dat dit instrument ideaal is als u bijvoorbeeld fanatiek vogel- of vliegtuigspotter bent. Daarnaast kan de scope bijvoorbeeld ook tijdens het jagen van pas komen. Ook als u geïnteresseerd bent in de sterrenhemel kan de spotting scope uw beste vriend zijn. Een telescoop is dan natuurlijk ook een logische keuze, maar met de spotting scope hebt u ook een veelzijdig en goed instrument in handen.

Statief

De meeste gebruikers plaatsen de scope op een statief. Hoewel de spotting scope minder flexibel en handzaam wordt door het gebruik van een statief, is het zeker aan te raden. Door de hoge vergrotingsfactor is stabiliteit van de lens namelijk veel belangrijker dan bij een verrekijker. Hoe meer u inzoomt, hoe meer last u heeft van trillingen en daarom kunt u de spotting scope beter op een statief plaatsen. Als u geen statief heeft, kan een ander object (zoals een tafel) eventueel ook als statief fungeren. Het gaat er immers om dat de kijker stabiel gehouden wordt en zo min mogelijk beweegt.

Waterproof

Een belangrijke eigenschap die een goede spotting scope heeft, is dat deze waterdicht is. Hier moet u dan ook op letten bij de aanschaf. De bedoeling van het instrument is immers dat u deze mee naar buiten neemt om dieren en/of objecten te bekijken. Het zou jammer zijn als u dit niet kunt doen als het regent. Een ander voordeel van spotting scopes die waterdicht zijn, is dat zij doorgaans niet beslaan bij grote temperatuurverschillen.

Vorm

U kunt kiezen voor een gehoekte of rechte vorm. Bij de gehoekte variant kijkt u van bovenaf door de lens, terwijl u bij de rechte variant recht achter de lens staat. In Europa gebruiken de meeste mensen de gehoekte variant. Voordeel hiervan is dat u makkelijker mee kunt bewegen als het dier of object beweegt. Een ander voordeel is dat andere mensen er makkelijker doorheen kunnen kijken, zonder dat de positie van de scope veranderd moet worden.