Er zijn volop situaties waarbij je eigenlijk niet genoeg hebt aan een verrekijker.

Je zou dan soms willen, dat je een sterrenkijker bij je had om alles dichterbij te halen. Het is echter niet zo handig om die mee te nemen. Gelukkig is er ook nog een spotting scope. Met een spotting scope kun je vogels, vliegtuigen, wild of andere dieren waarnemen. Het is de perfecte manier om meer te zien dan met een verrekijker en om compact mee te nemen. Een spotting scope of telescoop is een goede keuze dan.

 

Een spotting scope laat alles veel meer vergroten dan een verrekijker. Het is mogelijk om zaken tot zeventig keer dichtbij te halen. Het is mogelijk door de grotere objectieflens. Het is zo mogelijk om meer licht op te vangen. Het is heerlijk om het beeld ook stabiel te houden door gebruik te maken van een statief. 

 

De spotting scope nader bekeken

 

Een spotting scope bestaat uit een body en uit een oculair. Er zijn volop verschillende configuraties mogelijk. Het is mogelijk om een body en oculair ook te verwisselen om een betere vergroting te krijgen. Er zijn volop spotting scopes welke niet modulair zijn. Als je hiernaar op zoek bent dan is het belangrijk om hierop te letten. 

 

De getallen bij een spotting scope

 

Er zijn volop verschillende getallen welke je bij een spotting scope ziet staan. Spotting scopes lijken veel op verrekijkers met hun glastechnieken en de getallen welke gebruikt worden. We vertellen je er graag meer over. De vergroting wordt als eerste weergegeven bij de getallen bij een spotting scope. Zo is bij 20-60 x 80 de vergroting 20 tot 60 keer. Je kunt het variabel afstellen. Staat er een getal, bijvoorbeeld 40 x 80 dan is de vergroting altijd 40. Veel kopers kiezen voor een variabele vergroting. Het tweede getal geeft de grootte van de lens aan. Wanneer het 80 is dan is diameter van de lens dus 80 millimeter.

 

De spotting scopes zijn verkrijgbaar in verschillende hoeken. Zo is het mogelijk om het in een gehoekte variant te kiezen of een rechte variant. Met een gehoekte spotting scope wordt er van schuin boven in de scope gekeken. Bij een rechte spotting scope kijk je vanachter de spotting scope. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. In Europa wordt de gehoekte variant het meeste gebruikt. Het is dan gemakkelijker om mee te bewegen met een bewegend doel (dieren). Het is vaak ook handiger om het met anderen te delen. Een rechte kijker maakt het mogelijk om in een lijn met het doel te kijken. Het is ook gemakkelijker om vanuit de auto te gebruiken. 

 

Maak de juiste keuzes

 

Wanneer je een spotting scope gaat kopen is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en om goed te weten, waarvoor je de spotting scope wilt gaan gebruiken. Soms is een grote vergroting prettig, maar soms beperkt het je zichtveld ook teveel. Door precies te weten, waarvoor je de spotting scopes wilt gaan gebruiken wordt het mogelijk om een goede koop te doen. Bespaar niet op kwaliteit. Het is mogelijk om namelijk een leven lang met een goede spotting scope te doen.