Een spotting scope heeft een enkel oculair en is compacter dan een verrekijker welke er twee heeft.

Het heeft wat weg van een telescoop om sterren te kijken, maar is veel mobieler en gemakkelijker mee te nemen. Het is een handig hulpmiddel om vanuit een plek objecten, dieren of een landschap waar te nemen. Het is geweldig om de mogelijkheden te ontdekken en om te zien hoe je volop kunt genieten je uitzicht door er op in te zoomen. Het is mogelijk om voorwerpen en dieren veel dichterbij te halen dan met een verrekijker. Wel zo prettig toch. Een spotting scope wordt om verschillende redenen gekocht.

De doelen om een spotting scope te kiezen

De spotting scopes zijn in het algemeen wat zwaarder dan een normale verrekijker. Het is dus iets wat je niet om je nek hangt of in je rugtas doet. Het is ook belangrijk om de spotting scope op een statief te plaatsen. Voor vliegtuigspotters en vogelspotters is het vaak zo, dat ze vanuit een plek hun omgeving observeren. De spotting scopes hebben een grote diameter lens tot 100 millimeter waardoor er veel licht kan worden opgevangen en alles helder weergegeven kan worden. Het is te vergelijken met een telelens voor een fotocamera. Door het bredere beeldveld van de spotting scope is het mogelijk om het voor verschillende doelen te gebruiken. Voor het sterrenkijken is het ook geschikt, maar dan raden we je toch de sterrenkijker aan.

Waar moet je opletten bij de koop?

Het is belangrijk om alles zo gedetailleerd mogelijk te zien. Het hangt af van de soort spotting scope, de prisma, zoom, coating en de scherptediepte. De spotting scopes met een kleinere vergrotingsfactor (rond de twintig keer) zijn vaak aardig klein en bieden een stabiel beeld. Het is belangrijk om te weten, dat een hoge vergrotingsfactor van bijvoorbeeld 80x niet direct beter is. Het kan leiden tot een minder fel en smaller beeldveld. Het is daarom soms beter om een lagere vergroting te kiezen. Wanneer het beeldveld smaller wordt, wordt het moeilijker om het object te blijven volgen. Het is ook goed om een spotting scope te kopen met een rechtlopend oogstuk in een hoek van 45 graden. Het is goed om eerst na te denken waarvoor je de spotting scope wilt gebruiken om daarna er een te kopen. Er zijn volop goede merken waar je dan uit kun t kiezen van Zeiss, Kowa, Leica, Outdoor Club of Bresser bijvoorbeeld.

Kies kwaliteit

Het is belangrijk om altijd voor kwaliteit te gaan. Alleen dan is het mogelijk om jarenlang te gaan genieten van de spotting scope. Een spotting scope zal bij het juiste onderhoud zeer lang meegaan. Het is goed om hiervoor te kiezen en om zo een geweldige tijd te hebben met je spotting scope en de objecten of dieren waar je naar gaat kijken. Veel plezier met het spotten.