Een spotting scope is een telescoop welke gebruikt wordt bij het spotten en observeren van vogels en dieren. Ook voor het bekijken van vliegtuigen wordt een spotting scope gebruikt.

Een scope heeft meer vergrotingen dan een normale verrekijker. Het is echter niet zo sterk als een sterrenkijker. Vaak is dit ook niet nodig als je naar dieren of een vliegtuig kijkt. Het nut is vaak om een dier in een kudde te vinden of om een vogel mee te bewonderen. Het is gemakkelijker om vogels te zien en andere dieren dichterbij te halen. Het is dan heerlijk om een spotting scope te gebruiken.

 

De objectieve lens

 

De voorste lens is de objectieflens. Het is belangrijk voor de kwaliteit van de vergrotingen. De diameter van de lens varieert van 50 tot 100 millimeter. Het wordt ook wel de lensopening genoemd van de lens. Het is belangrijk om een groter formaat objectief lens te kopen. Grotere lenzen zijn lichter en zorgen voor een helder beeld. Het is daarom een goede keuze.

 

De coating van de lens is ook belangrijk. Veel fabrikanten hebben een chemische coating om de ruis te verminderen van de lichttransmissie. Er zijn ook volledig gecoate, multi gecoate, volledig multi-coated lenzen om de beeldkwaliteit te verbeteren. 

 

De juiste afstand tot je ogen

 

Het is belangrijk om je ogen niet te dicht op de kijker te hebben. Het is belangrijk om het oog op ongeveer 15 millimeter afstand van de opening te houden. Het is voor brildragers ook belangrijk om hierop te lette. Het is tegenwoordig mogelijk om een speciale oculair te kopen wanneer je een bril draagt. De beeldkwaliteit is natuurlijk ook van belang. Het is daarom goed om voor een scope te kiezen met een ED glas, HD glas, Fluorietglas of APO glas. Het is belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit. Het kan namelijk een groot verschil in de beeldkwaliteit veroorzaken. 

 

De vergroting is uiteraard ook van belang. Weet echter, dat een hoge vergroting niet altijd beter is. Een vergroting van 15 keer of 75 keer is een groot verschil. De oculair is nog gevoeliger bij een hogere vergroting. Het is ook zo, dat de beeldkwaliteit afhneemt bij een hogere vergroting. Het is dus belangrijk om hierop te letten bij het kiezen van de scope.

 

Kies een scope welke bij jou en waarvoor jij hem wilt gebruiken kiest.