We hebben het al eerder in andere artikels besproken. Moet je een spotting scope met een rechte of schuine inkijk kiezen. We bespreken het graag in dit artikel op een nog uitgebreidere manier dan in de andere artikels.

Op die manier kun je nog beter een keuze maken tussen een rechte of schuine inkijk bij je spotting scope. Laten we snel van start gaan en beginnen met het beschrijven van de rechte en schuine inkijk spotting scope. 

 

Een spotting scope helpt je om objecten op een verre afstand te bekijken. Het is een optisch instrument. Een spotting scope heeft een hogere vergroting dan de meeste verrekijkers. Een vogel komt zo op een verre afstand nog beter in beeld. Het is wel belangrijk om een statief te gebruiken bij de spotting scope. Ook de trillingen van je hand worden namelijk vergroot. Boven de 12 keer vergroting is dit een probleem. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden als je gaat spotten. Ga je veel lopen? Kies dan een lichtgewicht statief.

 

Een rechte of schuine inkijk?

 

Er zijn voordelen en nadelen te noemen voor beide. Het is de hoek waarmee je op het statief kijkt. De overeenkomsten zijn er duidelijk. Het gewicht is vaak gelijk. De kwaliteit, het aantal vergrotingen, het lichtinval en ook de manier van gebruik. 

 

Met een schuine inkijk is het gemakkelijker om opwaarts te kijken. Een vogel in een boom, de maan, de sterren bij een heldere nacht of iets in de lucht is gemakkelijker te zien met een schuine inkijk. De rechte inkijk kun je beter gebruiken bij het neerwaarts kijken. Wanneer het gaat om dieren welke op de grond leven is het beter om hiervoor te kiezen. 

 

Comfort is ook belangrijk

 

Het is belangrijk om een spotting scope te kiezen welke comfortabel is en gemakkelijk in gebruik. Het is prettig om te zien welke mogelijkheden en opties er allemaal zijn. We weten zeker, dat ook jij het prettiger vindt om comfortabel gebruik te maken van de spotting scope. We weten zeker, dat er ook voor jou volop mogelijkheden zijn. Wanneer je graag staat dan is een schuine inkijk op een statief wat prettiger. Wanneer je een hoger statief hebt dan kun je ook voor een rechte inkijk kiezen. Er zijn volop mogelijkheden. Het is maar net hoe “krom” je wilt staan.

 

Wissel je vaak van persoon?

 

Wanneer meerdere gebruikers van de spotting scope gebruik maken en je dus wisselt dan is het goed om gebruik te maken van een schuine inkijke spotting scope. Het is veel prettiger en fijner om dan snel even te wisselen. Zeker als het doel kan “wegvliegen” is het ook fijn om snel te kunnen wisselen. 

 

Stabiel en stevig

Het is belangrijk om voor een spotting scope statief te kiezen met een hoge stabiliteit als je voor een rechte inkijk kiest. Ze zijn net wat beter af te stellen dan bij een schuine inkijk. HIerdoor is het nog belangrijker, dat het statief zorgt voor stabiliteit en stevigheid. De scope met de rechte inkijk heeft vaak het voordeel, dat het object makkelijker te spotten is. Het is voor beginners en ervaren spotters het geval. Ondanks dat, kiezen de meer ervaren spotters voor een schuine inkijk. Het is even oefenen om het dan hier ook goed onder de knie te hebben. De rechte inkijk is ook wat compacter voor in de rugzak.

 

Waar kies jij voor?

 

Het is vaak een persoonlijke keuze of je voor de rechte inkijk kiest of een schuine inkijk. Het is mooi om de mogelijkheden te zien en om zo de juiste keuzes te maken. Het is goed om in de eerste plaats na te denken waarvoor je de spotting scope wilt gebruiken. Vervolgens kun je hem gebruiken op de door jou gewenste manier.