Natuurlijk zal je de afweging maken of je nog genoeg hebt aan de verrekijker of daadwerkelijk een spotting scope nodig hebt. Het is goed om te zien welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Er zijn volop factoren waar je aan moet denken om een goede keuze te maken. Het is goed om het vooraf even te overdenken om daarna een keuze te maken of je een verrekijker of spotting scope wilt gaan gebruiken.

 

De verschillen

 

Het is natuurlijk goed om de verschillen te kennen. De spotting scope is eigenlijk een hybride en tussenmodel tussen de verrekijker en de sterrenkijker of telescoop. Het object kan ver weg zijn, maar kan met de spotting scope snel naar voren gehaald worden. Het wordt vaak op een statief gemonteerd om zo stabiliteit voor het beeld te krijgen. Er zijn verschillende accessoires om de prestaties te verbeteren. Een spotting scope heeft één kijker en een verrekijker twee (binoculair). Met een verrekijker kun je minder inzoomen op een voorwerp dan bij een spotting scope.

 

Het budget! Waar kies je voor?

 

Wanneer je een groter budget hebt is het eenvoudiger om over te stappen op een spotting scope. Ze zijn namelijk iets prijzigers. Natuurlijk zijn er verschillende prijsklassen en ook verschillende soorten kwaliteit verkrijgbaar. Het is echter in de regel zo, dat ze wat duurder zijn dan de verrekijker. Een verrekijker is betaalbaarder dan een spotting scope. Wanneer je een klein budget hebt kun je het beste een verrekijker kopen.

 

Functies, welks is beter?

 

Wanneer we naar de functies van de verrekijker kijken dan is deze wat eenvoudiger dan bij een spotting scope. Het is duidelijk. De verrekijkers zijn gemaakt om gemakkelijk mee te nemen en om mee te manoeuvreren. De meeste mensen gebruiken het om zo even mee te nemen. Hier zijn ze ook voor gemaakt. De fabrikanten maken ze niet complexer dan nodig. Het is goed om een aantal basis zaken te leren als je de spotting scope goed wilt gebruiken.   

 

Het doel: Waarvoor gebruik je het?

 

Het mooie van spotting scopes en verrekijkers is, dat iedereen ze voor een ander doel gebruikt. Je wilt hem gewoon meenemen op vakantie om eens wat te bekijken. Een spotting scope heeft vaak een specifiek doel. Je wilt vogels gaan spotten, een vliegtuig bekijken of je wilt het voor een ander doel gebruiken. Het is dan vaak een compleet ander doel dan wanneer je een verrekijker koopt.   

 

De levensduur

 

De scopes van vandaag de dag zijn kwalitatief goed. Ze worden van glasvezel gemaakt en zijn vaak waterdicht, dampdicht en stofdicht. Het is geschikt voor zware weersomstandigheden. Ze gaan hierdoor ook vaak lang mee. Het is natuurlijk prettig. De verrekijkers zijn van een andere kwaliteit. De focus ligt hier op het gewicht. Het moet licht zijn en eenvoudig mee te nemen.

 

Veelzijdigheid van de verrekijker en scope

 

De scope is duidelijk veelzijdiger in te zetten dan een verrekijker. Het is mogelijk om met een verrekijker veel te doen. Met een scope is er echter veel meer mogelijk. Het is wat dat betreft slimmer om voor een spotting scope te kiezen. De verrekijker is wat handiger in het gebruik, omdat het eenvoudiger te manoeuvreren is. Je krijgt sneller een goede kijkervaring. De spotting scope moet je nog wel eerst even goed afstellen om optimaal te gebruiken.

 

Waar kies jij voor?

 

Kijk waarvoor je de verrekijker of spotting scope wilt gebruiken. Op basis daarvan kun je een goede keuze maken. Het is prettig om de mogelijkheden te ontdekken.