Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Het maakt niet uit of het om een spotting scope of verrekijker gaat. De een wil een merk als Zeiss en de ander juist Swarovski.

Er zijn zoveel mogelijkheden, dat het ook heel eenvoudig is om een persoonlijke voorkeur te ontwikkelen. Het is naast de keuze voor de juiste vergroting ook van belang om voor een rechte inkijkhoek te kiezen of voor een hoek. We vertellen je er graag meer over. Het heeft allebei zo zijn eigen voordelen en nadelen. Bij het kopen van een spotting scope is het natuurlijk goed om hiervan op de hoogte te zijn. Laten we voor je de voordelen en nadelen op een rijtje zetten, zodat je voor jezelf een goede keuze kunt maken. Het maakt ons niet uit of je voor Swarovski of Zeiss gaat kiezen trouwens!

 

Wat is het verschil? Het gewicht of de scherpstelafstand?

 

Wanneer we twee verschillende modellen bekijken van hetzelfde merk dan zien we bij een 20-60 x 80 bij de rechte inkijk en inkijk onder een hoek de volgende specificaties. (20-60 is het aantal vergroting en 80 is de diameter).

 

Het gezichtsveld is bij de rechte inkijke 32 - 15,6 meter en bij de hoek inkijk 36.75-17.5. De uittrede pupil is 4-1.33 tegen 4-1.3 mm. Het gewicht is gelijk (1335 gram) en de scherpstelafstand is 7 meter tegen 6,7 meter. Het gaat hier om een specifiek voorbeeld. Wanneer we naar andere merken kijken dan zijn de verschillen nog kleiner. De verschillen zijn eigenlijk te verwaarlozen. Het is dus belangrijk om op een andere manier naar de verschillen te kijken om een keuze te kunnen maken.

 

De voordelen

 

Wanneer je een spotting scope gebruikt dan is het belangrijk om hem op een tripod te zetten. Ze zijn vaak licht van gewicht en eenvoudig om mee te nemen. Het voordeel is, dat je een zeer stabiele ondergrond krijgt waardoor je alles goed kunt zien. Bij een eyepiece in een hoek omhoog kun je er vaak mooi bij gaan staan of zitten om alles goed te zien. Het voelt allemaal normaal en natuurlijk aan en is niet vermoeiend. Je hoeft jezelf niet in een gekke hoek te wringen. Het is vaak fijner om door de hoek spotting scope te kijken dan de rechte spotting scope. Ook is het gemakkelijker om zo een doel te blijven volgen. Daarnaast kun je ook sneller wisselen met iemand anders. Een nadeel is wel, dat het niet voor alle situaties ideaal is. Het is vaak niet gemakkelijk om hem in een rugzak mee te nemen, door de knik erin. Het glas wordt vaak ook sneller vies.

 

De straight spotting scope

 

Natuurlijk heeft de rechte spotting scope ook zo zijn eigen voordelen en nadelen. De voordelen zijn, dat je sneller je doel lokaliseren kunt en het natuurlijker aanvoelt om zo te kijken naar een voorwerp of dier. Het is ook gemakkelijker om wat meer omlaag te kijken. Door de vorm is het ook eenvoudiger om het mee te nemen in een rugzak. Het is daarentegen wel zo, dat het onplezierig kan zijn voor je nek als je er lang doorheen kijkt. Ook heb je een grotere en sterkere tripod nodig om hem op een comfortabelere hoogte te krijgen.

 

Kies slim en verstandig

 

Het is belangrijk om de juiste keuze te maken en om een spotting scope te kiezen met de juiste inkijk hoek welke bij jou past. Het is dan mogelijk om er lang van te genieten.